Hur reagerar hunden på kylan - Många hundar klarar det bra men en del drabbas av köldskador & köldkramp !

Här kommer delar av en bra artikel i Hundsport, för den som vill läsa hela artikeln kan ni bara klicka på länken längst ner på sidan så kommer ni till artikeln !   

Min egen erfarenhet efter flera vintrar med en aktiv hund med tunn päls och känsliga tassar som älskar att vara ute även vintertid men snabbt drabbas av köldkramp. Förra vintern höll hon på att förfrysa sig så nu är vi mer försiktiga. Detta har inneburit att jag nu fått köpa skor, något jag aldrig trott att jag skulle göra, det blev RUFF WEARS, hundskor som vi är jättenöjda med, de sitter på och man kan inte ens dra av dem när man spänt på dem. När hon hade dem på sig första gången gick hon lite konstigt de första stegen men sen var det som om hon inte gjort annat än gått i skor, och har inte fått någon mer köldkramp 

Sedan tycker jag för egen del att om ens hund inte har besvär av kylan mår de nog bäst utan skor, men för oss har det inneburit en möjlighet att vara aktiva även när det är kallt.                                                            

          /454.jpg 

Även hunden kan behöva vinterrustas

Vinterrusta hunden? Ja, vår fyrbente vän kan ju inte – i likhet med motordrivna klenoder – avregistreras och ställas undan i väntan på ljusare tider. Vinter innebär kyla, oväder och andra påfrestningar.

Tassvård
Tassar och klor utsätts för stora påfrestningar. På långhåriga hundar bör pälsen mellan tårna avlägsnas, så att inte snö och lera bildar klumpar. Det är enkelt att klippa bort all päls som sticker ut mellan trampdynorna på undersidan.

Hundar som har anlag för furunkulos - bölder mellan tårna - brukar ha ganska känsliga tassar och bör vintermotioneras med viss försiktighet. Liksom vid alla annan träning är det viktigt att klorna hålls korta. Få skador är så handikappande och så onödiga att drabbas av som en splittrad eller avbruten klo.

Ha handdukar till hands för att genast torka tassar, ben och underrede efter rastning i dåligt väder. Duscha hunden undertill och torka noga. Har det blivit isbollar i pälsen löser man bäst upp dem genom att dusch i ljummet vatten. Vägsalt kan vara besvärligt för både tassar och pälsar; duscha av saltet och torka noga. Hos långhåriga hundar bildas besvärliga isklumpar på tassarna. Förebyggs genom att pälsen mellan tårna klipps kort och att huden smörjas in med en vattenfri salva. Använd sax med avrundande spetsar på skänklarna.

Var uppmärksam på rödaktig missfärgning av tassar och benens insida. Missfärgningen beror på en ytlig svampinfektion som lätt får fäste när det är ständigt fuktigt i päls och underlag. Det kan också vara tecken på andra sjukdomar. Om kroppen drabbas av en stresspåverkan kan det i sin tur medföra utsöndring av binjurehormon, vilket negativt påverkar kroppens försvarssystem, främst immunförsvaret.

När det är riktigt ruggigt väder bör små, gamla och frusna hundar förunnas en tröja eller ett täcke. Långhåriga hundar och raser där man är rädd om pälsen kan med fördel ha overall som knäpps i ryggen. Det sparar mycket städning och pälsvård. Ta alltid med ett liggunderlag i samband med utflykter och träning. Skaffa gärna ett reflexhalsband. Jakthalsband i neonfärg är försedda med resår (hunden kan komma loss om den skulle fastna) och reflex. Det starkt orangefärgade halsbandet är en billig livförsäkring! Hunden syns såväl i skog och mark som under promenaden vid vägkanten.

Köldkramp och köldskador
Hundar drabbas ofta av köldkramp i tassarna, de hoppar på tre ben och har svårt att stödja på tassarna. Själva trampdynorna är inte utsatta för förfrysning. I själva verket drabbas de flesta hundar med lång och medellång päls sällan av köldskador, medan korthåriga hundar är mer utsatta.

Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i perifera delar och opigmenterad hud blir blåviolett eftersom blodet avkyls och blir syrefattigt. Blod kan också tränga ut från de försvagade och utvidgade kärlen. När vävnaderna sedan återfår normal kroppstemperatur uppstår stark klåda. Drabbade kroppsdelar är vanligen pungen och öronlapparna hos korthåriga raser. Hundar med kort svans (kuperad eller naturlig stubb) kan även få kölskador på pungen, eftersom dessa inte har någon värmande svans när de sitter eller ligger i snö.

En hund som drabbas av köldskada ska föras till veterinär. Köldskador kliar en hel del, vid lindrigare fall går besvären över på ett par dagar. Huden på det skadade stället kan vara sig och bli sprucken; bör masseras med sårsalva. Under läkningstiden bör hunden ha krage på sig, så att den inte kommer åt att klia sig eller slicka på köldskadan.

Vinterträning
Bind inte hunden utanför affärer! Dels riskerar den att bli stulen eller kan råka illa ut på andra sätt, dels fryser hunden erbarmligt. Lämna heller inte hunden i en kall bil! Det blir imma på insidan som fryser till ett ispansar. Gå istället en ordentlig promenad och lämna sedan hunden hemma före eventuella ärenden. Hund och ägare måste självfallerhålla igång även när vädrets makter är onådiga.

Tänk på att skaderisken ökar i samband med kyla och halt väglag. Glöm inte ordentliga reflexer på kläder, koppel och halsband. Vid all träning, inte minst vid kyla och dåligt väder, är det viktigt att:

• Träningen ska vara så varierad som möjligt.
• Värm upp med minst tio minuters rask promenad.
• Avsluta träningspass med tio minuters promenad i lugnt tempo.
• Stretcha ordentligt efteråt.
• Låt hunden vila ett par timmar innan den får mat.
• Vid stark kyla ska hunden utfodras minst två gånger dagligen.

FÖR HUNDSPORT.SE: LISBETH HÖGMAn

Klicka på länken nedan för att komma till hundsports artikel, Välkomna !

http://www.hundsport.se/redaktionellt/artiklar_mapp/vinterhunden.html

27 jan 2014