Missa inte Fredrik Steens artikel; Underbara snälla men farliga kamphundar

Här är en del av Fredriks Steens viktiga och tänkvärda artikel om vår vän hunden, välkommen att läsa hela artikeln genom att klicka på länken nedan:

Fredrik Steens artikel

Av Fredrik Steen

I denna korta artikel så ska jag berätta om mina erfarenheter och åsikter när det gäller så kallade kamphundar. Artikeln bygger inte på några vetenskapliga undersökningar, den bygger bara på mina erfarenheter som hundexpert och hundtränare. Jag har med flit valt att använda begreppet "kamphund" men beskriver också i texten längre ner det olyckliga med detta samlingsnamn.

b_480_0_16777215_0___images_stories_dsc_0005.jpg
Bilden - en fantastisk liten valp som med största sannolikhet aldrig kommer att besvära någon.

 

Är de hundar som läggs in i begreppet kamphundar farligare än andra hundar? Eller är dessa hundar utmärkta familjehundar som inte ställer till mer elände än andra hundar?

Jag har en ganska bred och lång erfarenhet av dessa hundar i inlärningssituationer, problemhantering, tester med mera. Jag har också en uppfattning om detta som ingen hittills lyckas övertyga mig att ändra. Många ställer sig frågan varför jag, Fredrik Steen, engagerar mig så mycket i denna fråga. Jag har ju inte ens en kamphund själv och enligt media, press, politiker och andra så är denna typ av hund faktiskt farlig, i alla fall farligare än andra hundraser. Anledningen till att jag engagerar mig så hårt i denna fråga beror på att det är en fråga som under lång tid behandlats så fel. Man har från något håll på ett professionellt och för mig olustigt sätt lyckas påverka samhället åt ett håll långt från sanningen, långt bort från problemets verkliga kärna.

Av alla de tusentals hundar jag träffat under de senare åren så träffar jag hundar som inte tycker om människor eller mänsklig kontakt. I en testsituation skulle man kunna säga att dessa hundar har brister i det man kallar - tillgängligheten.

Ibland märker man det på att hunden drar sig undan och på så sätt undviker kontakt. En del andra hundar drar sig undan men visar också inslag som är mer oroande, exempelvis - morr, tandvisning, raggresning med mera. En hund som visar brister i det vi kallar tillgänglighet men som samtidigt har inslag av aggressioner kan faktiskt vara en farlig hund. Åtminstone vågar jag påstå att en sådan hund kan bli farlig om man inte hanterar den rätt.

Om jag nu ska avslöja vilka hundraser som detta visar sig mest på så tror jag att många kanske blir lite besvikna. Jag vill påstå att detta problem inte finns mer eller mindre hos någon ras. Det kan lika gärna vara en Tax, Schäfer, Golden Retriever eller viken ras som helst. Detta problem med brister i tillgänglighet finns hos alla raser och jag kan inte även om det vore bekvämt relatera detta till en viss ras.

Det jag däremot säger är att hundar av kamphundstyp mycket sällan, mer sällan än hos andra raser visar upp detta problem. Denna hundtyp är generellt mycket tillgiven och undergiven människa. Detta är faktiskt inte så konstigt med tanke på den avel man under många år bedrivit med dessa raser. I avelsarbetet har man aldrig haft som målsättning att avla på aggressivitet, ej heller på att avla mot att dessa hundar skulle vara misstänksam mot människa. Att då politiker och andra påstår att dessa hundar är framavlade på att vara aggressiva är då enligt mig ett direkt felaktigt påstående.

1 jan 2014