Träningstips: Drar hunden i kopplet ? - Ge inte upp :)

Till att börja med vill jag uppmuntra er med att berätta, att koppelträning är det jag själv haft svårast med, och hela tiden får arbeta med. Min älskade lilla tik är ett energiknippe som i det stora hela är lättlärd men samtidigt lätt går upp i stress, vilket också påverkar hela situationen. Däremot är hon mycket uppmärksam och lyssnar alltid på inkallning när hon är lös men detta tränade jag ofta och mycket på från att hon var valp. Koppelträning var lite tråkig tyckte jag men förstår nu hur viktig den är. Man brukar ju säga att om man har bra koll när hunden är lös går hunden ofta bra i koppel, men ibland är det inte alltid så lätt ! Här kommer en liten historia om hur lätt andra kan tycka att det ska vara och alla goda råd de kommer med.......för den som har bråttom till träningstipsen är det bara att hoppa ned till steg 1)

En sommar när min hund fortfarande var unghund skulle min mamma passa henne en vecka när vi skulle åka utomlands. Till saken hör att min mamma är en envis men snäll person som aldrig varit irriterad på min hund utan älskar henne verkligen.

  EN HÄRLIG SOMMARPROMENAD, MED MÅNGA DOFTER, PÅ LANDET !

När vi lämnade henne hade mamma köpt en bok om hundar och var ivrig och helt övertygad om att hon skulle få min hund Tindra att gå fot inom en vecka, det kan ju inte vara så himla svårt................men det sa hon inte till mej då, utan har berättat detta i efterhand.

Det gick inte så bra, mamma fick ont i händerna och blev genomsvett av allt drag i kopplet. Dessutom blev hon ganska snabbt irriterad över att Tindra inte tycktes bry sig om att det var någon i andra änden av kopplet, så oförskämt och mamma kände sig ganska kass och berättade att hon fick lite dumma tankar i huvudet, som att det måste bero på hunden mest, vilket hon mycket väl vet att det inte gör. Men man känner sig ganska värdelös och då vill man inte erkänna att man är en del av vad som händer! Är sedan hund och människa lika envisa kan det lätt bli fel ! Inga av de råd som hon försökte med hjälpte särskilt mycket. Råden är inte alltid så lätta att följa om man inte håller ordning på sin egen frustration, vilket emellanåt är svårt för de flesta.... Det vill säga att ibland gick det jättebra och det var oftast på kvällen men på morgonen när hon var pigg och drog som en galning med mamma hängande i kopplet svettig och ilsken eller stillastående och frustrerad under långa stunder eftersom det var så hon lärt sig att man ska göra om hunden drar, visst hjälpte det lite men inte tillräckligt. Det som var bra med detta var att min mamma nu bättre förstår hur svårt det kan vara med koppelträning med en del hundar. Sen ska det man prövar i träning helst kännas rätt för den som ska träna också och jag tror att metoderna nedan även passar min mamma bättre......

Det jag kan se i backspegeln är att jag var för otålig med koppelträningen från det att hon var valp i kombination med att hon är en unik individ med sina fördelar och svårigheter precis som vi människor. Förmodligen kommer jag att få träna detta mer eller mindre alltid men det blir allt bättre, här kommer några av de tipsen som jag tycker fungerar bättre än andra och vad jag tycker är viktigt att tänka på, fast det inte alltid är så lätt ! LYCKA TILL MED TRÄNINGEN MED DIN VÄN  

Koppelträningstips:

En hund som drar hårt och länge i kopplet innebär alltid en frustration för både hunden och personen som håller i kopplet. Jag har till och med fått belastningsvärk och då kan man ju förstå att det även kan vara skadligt för hunden, även om de inte alltid visar det. En del personer försöker med ryck i kopplet, stryphalsband eller stannar vid varje tillfälle hunden drar i kopplet med förhoppning att beteendet ska förbättras. Att använda stryphalsband kan minska dragandet tillfälligt, men om det används felaktigt, vilket det oftast gör, kan det skapa obehag för hunden och kan till och med vara fysiskt skadligt. Med det vill jag inte säga att det inte fungerar för någon, utan för en del fungerar det som ett hjälpmedel. Varje person får försöka hitta det som fungerar bäst dig och din hund. Om du försöker tvinga din hund att gå bakom dig kan det skapa samma stress och obehag som som ryck eller drag i kopplet. Men som tur är finns det många roliga, motiverande och mjuka sätt att minska hundens dragande. Här kommer lite tips på saker du kan göra för att få en rolig promenad tillsammans.

STEG 1) Ge din hund uppmärksamhet, belöna och förstärk all uppmärksamhet som hunden riktar mot dig. När din hund är uppmärksam så kommer hunden att titta på dig eller åt ditt håll. För att kunna kommunicera och påverka din hund måste du lyckas fånga din hunds uppmärksamhet. Om du inte lyckas få din hunds uppmärksamhet så kan du inte kommunicera med honom/henne. Börja att träna inomhus i lugn miljö eller på en lugn plats utomhus där störningar inte påverkar. Gör ett högt ljud eller tonfall som exempelvis ett glatt “Hej!” eller ett klickande ljud, vilket fungerar bra för många hundar. Exakt när din hund tittar på dig som en reaktion på ljudet ger du en god belöning. Upprepa tills hunden omgående tittar på dig när du klickar eller gör ett ljud. Nästa steg blir utomhus öva bara i lugn miljö och helst utan andra störningar.

Du kan också spontant belöna din hund på promenaden varje gång hunden riktar sin uppmärksamhet åt ditt håll. Din hund kommer allt oftare att ge dig sin uppmärksamhet eftersom hundar gärna vill göra dig till viljes bara de förstår vad du vill. Om din hund blir överdrivet intresserad av dig eller letar efter belöning, ignorera hunden en stund. Invänta tills din hunds uppmärksamhet är vänd bort från dig eller om den blir intresserad av något annat. Gör då ditt ljud och i samma ögonblick som din hund tittar på dig, beröm och belöna. Din hund kommer att börja titta på dig även när det finns andra störande moment  i omgivningen. Fortsätt belöna detta tills din hund regelbundet kollar av vad du vill. Hunden kommer naturligt att börja kolla av dig för vägledning och i vilken riktning ni ska gå.

STEG 2)  När din hund följer dig genom uppmärksamhet och fokus på dig, utan att du tvingar din hund genom ryck eller tryck i kopplet, Bekräfta och Belöna din hund.
Använd ditt kroppsspråktydligt  när du går, vänder och stannar. Visa att du blir nöjd/glad och belöna när han härmar/följer dig. När du svänger och han gör likadant, beröm och belöna. Stannar din hund när du stannar, tala om för honom hur duktig han är. Lär din hund att förstå de olika beteenden genom att namnge vad du gör på promenaderna. Exempelvis när du stannar vid en trottoarkant så kommer han också att göra det. Säg “Stanna” när han står bredvid dig och belöna. När ni börjar gå igen säg, “Nu går vi”. När du ändrar riktning gör ditt ljud lite innan och fånga hans uppmärksamhet och säg “Häråt”, ja du förstår. Belöna honom när jag följer åt ditt håll. Du namnger nu hans beteenden så att han kan få ledtrådar från dig.

STEG 3) Gör era promenaden kul och ha fokus på din hund !!! Promenaden är ju för din hunds skull, hundens tid för att stressa av och njuta. Många blir otåliga när hunden vill stanna och lukta eller titta på saker i omgivningen. De drar i sina hundar och detta skapar i värsta fall stress och frustration hos din hund, även om den inte alltid kan gå omkring och lukta så ge den viss tid till det som är en stor del av hundens sätt att uppleva världen runt omkring. Låt din hund nosa på promenaderna. Han kommer att njuta mer av sina promenader och kommer därmed vara mer lyhörd för dig när du ger honom en instruktion eller vill att han ska följa dig. När din hund stannar för att titta på något, låt honom. Säg sedan “Nu går vi” och beröm honom när han följer med.

Om du har en hund som gillar att tugga, ta bollar eller pinnar på era promenader ihop, låt honom göra det under tiden. Din hund kommer att njuta mer av promenaden och ditt sällskap. Han kommer vara mycket mer intresserad av dig och det kommer att bli mindre konflikt kring kopplet.

STEG 4) Variera tempot under promenaden. Hundar har fyra ben och en låg tyngdpunkt och de går fortare än de flesta personer springer. Att tvinga hunden gå bakom är obekvämt och obehagligt för honom. Det skapar en konflikt mellan dig och din hund när det inte behöver vara någon.  Din hund drar mindre om du ökar tempot och får mer motion. Om din hund vill gå snabbt, klappa på ditt lår och säg “Fort” och spring sedan med honom. Beröm honom för att han springer med dig. Sänk åter farten och beröm och belöna honom sedan för att hunden  går med dig. Genom att låta honom gå i en mer normal takt för honom så kommer han vara mer avslappnad och uppmärksam på dig.

STEG 5) DRA OCH RYCK MINDRE I KOPPLET. Istället för att dra i kopplet eller hålla det spänt, håll ett leende koppel. och jag vet hur svårt det kan vara men försök att sträva efter det. Hundar har nämligen en motriktad reflex, vilket innebär att ju mer du drar åt ditt håll desto mer kommer hunden att dra åt sitt håll. Detta är din hunds automatiska reaktion, oavsett ras eller ålder, men med en envis och stark hund blir det mer påtaglit och plågsamt. Om din hund går i en riktning du inte vill att han ska gå i, istället för att dra i kopplet, stanna bara upp en stund. Han kommer att stanna eller sakta ner för att checka in med dig.

Jag tror att det bästa är att öva in en ny sak åt gången så inte hunden blir överstimulerad !

 Glöm inte att hitta en balans mellan vila och stimulans/träning. Hunden har större behov av vila än människan.  Förutom att din hund ska lära sig ett nytt beteende ska den också förstå vad det är du vill att den ska göra.....det tröttar att lära sig nya saker.   

LYCKA TILL MED TRÄNINGEN ! ÄVEN OM MAN INTE ALLTID LYCKAS ÖKAR MAN SIN KOMMUNIKATION OCH SKAPAR STARKARE BAND TILL SIN HUND FÖR VARJE GÅNG MAN TRÄNAR.......

6 apr 2015